Sit alanı nasıl kaldırılır?

Sit alanı nasıl kaldırılır?, Sit alanı iptal edilir mi?, Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım?, Sit alanına nasıl itiraz edilir?, Sit alanı kararını kim alır?, Sit alanındaki gayrimenkul satılabilir mi?


Sit alanı iptal edilir mi?

Sit alanı iptal edilir mi?, Açılacak iptal davasının konusu; sit statüsünün iptaline ilişkin olabileceği gibi, sit alanının derecesi veya sit alanının sınırı, kararın uygulanması için kamulaştırma işleminin iptali de olabilecektir. Uygulamada genellikle sit kararı ile birlikte sit derecesi kararı da dava edilmektedir.

Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım?

Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım?, Sit alanı ilan kararıyla birlikte, mevcut imar planları doğrultusunda verilmiş bulunan inşaat ruhsatlarının gözden geçirilmesi gerekir. İnşaat ruhsatı verilen parsel, sit alanı ilan kararıyla birlikte kesin yapılaşma yasağı kapsamında kalmışsa, yapılaşma faaliyeti hangi seviyede ise o noktada durdurulması gerekir.

Sit alanına nasıl itiraz edilir?

Sit alanına nasıl itiraz edilir?, Sit alanı ilan edilmesi kararına karşı ilgili idareler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna, altmış gün içerisinde itiraz edebilme imkânına sahiptir(KTVKK m.61). Sit alanı ilan kararına karşı itiraz edebilecek idareler, sit alanı ilan edilen yerde planlama yetkisine sahip idarelerle valiliklerdir.

Sit alanı kararını kim alır?

Sit alanı kararını kim alır?, İlgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından karar dağıtımı yapılarak, tescil edilen doğal sit alanı veya tabiat varlığı il merkez ilçesinde bulunuyorsa valinin, diğer ilçe sınırları içinde kalıyorsa kaymakamın yazısı üzerine, tapu kütüğünün beyanlar hanesine doğal sit veya tabiat varlığı olduğuna dair kayıt ...

Sit alanındaki gayrimenkul satılabilir mi?

Sit alanındaki gayrimenkul satılabilir mi?, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 5.11.1999 gün ve 658 sayılı ilke kararının 1/a maddesi kapsamında yapılacak uygulamalar dışında, I. ve II. derece arkeolojik sit alanlarında kalan taşınmaz mallarla ilgili satış, hibe, kiralama, devir, terk, tahsis, irtifak, intifa hakkı tesisi vb. izin verilmez.

1 derece sit alanına ne yapılabilir?

1 derece sit alanına ne yapılabilir?, Örneğin, birinci derece arkeolojik sit alanlarında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmezken, ikinci derece arkeolojik sit alanlarında mevcut yapılarda onarım yapılabilir. Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür.

3 derece doğal sit alanına ne yapılabilir?

3 derece doğal sit alanına ne yapılabilir?, Üçüncü derece doğal sit alanları, doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.

Sit alanı içinde arsa alınır mı?

Sit alanı içinde arsa alınır mı?, Sonuç olarak, sit alanı içinde yer alan arsalar için koruma kurulu onayı gerekliliği, bu tür arsaların satın alınması ve kullanımı sürecinde dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Bu onayı almak, sürecin zorluğu ve karmaşıklığı nedeniyle zaman alıcı olabilir ve çeşitli engellerle karşılaşılabilir.

Tapunun sit alanı olduğunu nasıl anlarız?

Tapunun sit alanı olduğunu nasıl anlarız?, Herhangi bir yapının sit alanı sınırları içinde yer alıp almadığı nasıl öğrenilebilir? Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebilir.

Sit alanı kimin sorumluluğunda?

Sit alanı kimin sorumluluğunda?, Korunan alanlarda çevre sorunlarının giderilmesinden kim sorumludur? Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Doğal Sit Alanları ve Tabiat Varlıklarının bulunduğu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü. Bunların dışında ise ilgili illerin Valilikleri (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) .

Sit alanları imar affına girer mi?

Sit alanları imar affına girer mi?, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Sit alanına ev yapılabilir mi?

Sit alanına ev yapılabilir mi?, 2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.

Sit alanı kaldırılabilir mi?

Sit alanı kaldırılabilir mi?, İlgili kurum veya kuruluşlar, arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda elde edilen verileri inceleyerek, sit alanı sınırlarının kaldırılması veya daraltılması için gerekli olan izinleri verirler veya vermezler. Bu süreçte, sit alanının korunması ve tarihi değerinin kaybedilmesinin önlenmesi esas alınır.

1 derece sit alanı takas edilir mi?

1 derece sit alanı takas edilir mi?, Arkeolojik sit alanlarından 1. derece ve 2. derece olan alanların Yönetmelik tanımlarına bakıldığında, düzenlemenin uygun olduğu söylenebilir. 3. derece arkeolojik sit alanlarında kesin yapı yasağı bulunmadığından bu alanlarda kalan taşınmaz malikleri kamulaştırma ve takas olanağından faydalanamayacaklardır.